Chyba Excelu 2007 Beta 2, ano nebo ne?

Jen co jsem si nainstaloval novou verzi Excelu 2007 Beta 2 ozvala se mi kamarádka s přáním, zda bych se jí nemohl podívat na jeden sešit, že by potřebovala změnit některé výpočtové hodnoty, ale nemůže je najít.

Po projití několika listů jsem taktéž nic nenašel a tak jsem začal hledat, kde se dají zobrazit skryté listy. Prostředí nového Excelu s ribbony je pěkné, ale v prvních chvílích, alespoň pro mě, nepřehledné. Spousta pěkně vyvedených obrázků, mezi nimiž jsem si nevybral takový, který by splňoval a prováděl mnou požadovanou operaci. Takže jsem klikl na oblast, kde se nacházejí ouška listů a ... taktéž nic. Ač v nabídce byla možnost Unhide ... byla neaktivní. Odněkud se přeci ty čísla musí brát, tak kde jsou, to mi v tu chvíli letělo hlavou.

Takže ještě jeden pokus, nacvičená klávesová zkratka ještě z dob, kdy jsem v Excelu programoval, Alt+F11 a otevřelo se přede mnou okno Visual Basicu for application. Prostým pohledem na seznam listů jsem zjistil, že v sešitu je skutečně o mnoho více listů, než Excel zobrazuje. Tudíž jsem neváhal a dle intuice, ach jo, to už je doba co jsem VBA nepoužíval, jsem napsal ThisWorkbook.Sheets(1).Visible = True a metodu spustil. K mému překvapení se list ukázal a skutečně na něm byly hodnoty, které bylo potřeba změnit.

Nejdříve jsme tedy zkusili u kamarádky zobrazit listy přes prostředí Excelu, ale i tam byla funkce pro zobrazení listů neaktivní. A tak nezbývalo než použít osvědčený postup přes VBA, který jsem jí přeposlal a co se nestalo, obdržela chybu. Po malé konzultaci jsem zjistil, že property Visible je enumerátor a správně by jí měla být přiřazena hodnota xlVisible. I po tom však docházelo ke stejné chybě a to konkrétně k Method 'Visible' of object '_Worksheet' failed.. To už začalo být podivné.

Nebudu zde popisovat co vše poté následovalo. Avšak zjistili jsme, že Excel je zamčený, resp. jeho některé listy jsou chráněny heslem a pomocí VBA nejdou zobrazit. Alespoň tedy ne ve verzi Excel 2003. Jelikož u mě šli tyto listu zobrazit, nechal jsem je zobrazené, sešit uložil a poslal jej zpět.

Jedná se o bezpečnostní chybu Excelu?

Nezkoumal jsem zatím detailněji na fórech zda se může jednat o bezpečnostní chybu, nebo jsem jenom něco nepřehlédl a sešit, respektive jeho jednotlivé listy, by šli zobrazit i v aktuální verzi Excelu 2003 - o čemž mírně pochybuji. V každém případě je to pro mě celkem zajímavé zjištění. Jestli máte podobnou zkušenost budu rád, pokud se ozvete. Sám zkusím ještě zapátrat abych ověřil, že se nejedná o bezpečnostní chybu, ale jen se mi povedlo něco malého přehlédnout. Případné potvrzení a odstranění této chyby, by pak jistě pomohlo nejen mě, ale i ostatním uživatelům, kteří s novými Office 2007 budou pracovat.

Add a Comment