Konfigurace v externím souboru pro .net 2.0

V úterý mi přišel zápis z kulatého stolu DPE, který byl pořádán na základě Michalova článku a mě to připomělo jednu věc o kterou bych se s vámi chtěl podělit.

Je totiž spoustu začínajících vývojářů s asp.net, kteří vyvíjí své stránky a následně je chtějí umístit na jeden z volně dostupných hostingových serverů. Takové aplikace, jak už je u asp.net poměrně zvykem, využívají pro úložiště dat databázi.

A právě zde dochází k poměrně častým problémům, takový začínající vývojář je schopný navrhnout databázi, vytvořit pomocí asp.net 2.0 velice rychle aplikaci splňující všechny požadavky. Nastává však očekávaná chvíle a to přesun takové aplikace na hosting a takový vývojář většinou nezapíše správně connection string pro připojení k databázi. S otázkou, jak správně nakonfigurovat připojení, je možné se setkat snad na všech fórech a nejen u free hostingových programů.

Přitom řešení by mohlo být velice elegantní. Stačí, aby provozovatelé vytvořili vzorový web.config soubor a dali jej ke stažení. V takovém souboru pak v sekci pro ukládání připojovacích řetězců k databázi místo fiktivních údajů vložili odkaz na externí soubor a v tomto provedli vygenerování fungujícího řetězce.

Referencování externího soubor

Jakým způsobem tedy takové nareferencování externího souboru provést? Je to velice jednoduché, stačí přidat jeden atribut do příslušné sekce a vše je hotovo. Tímto magickým atributem je configSource. Konfigurační sekce tak tedy může vypadat následovně:

Tímto způsobem je samozřejmě možné použít externí konfigurační soubor pro jakoukoli sekci v hlavním konfiguračním souboru aplikace.

Pokud by se tímto přístupem inspirovali webhosteři, určitě by to potěšilo nejednoho začínajícího .netového programátora. A samozřejmě jsou zde i další možnosti, které je pomocí tohoto přístupu dostupné.

2 Comments

  • said


    <p>V minulém příspěvku jsem se zmínil o možnosti umístění konfigurace aplikace, a to ať už asp.net nebo</p>

  • Filo said

    >> Konfigurační sekce tak tedy může vypadat následovně ..

    V IE7 ani FF 3.0 se mi žádná ukázka nezobrazuje

Add a Comment