Přehled zdrojů pro asp.net providery

Tento příspěvek měl být prvním, ovšem jak už to tak bývá, ne vše se podaří jak má a tak se na první přehled zdrojů podívám až nyní.

Pro začátek jsem vybral zdroje, které pocházejí přímo od Microsoftu. Pojďme se na ně podívat. Asi prvním bohatým zdrojem, popisujícím veškeré dostupné Providery je ASP.NET 2.0 Provider Model: Introduction to the Provider Model. Stránka, kde doporučuji se zastavit a přečíst při svém prvním seznamování se. (Teda pokud jako první nenavštívíte tyto stránky :-).) Když už jsem se v prvním příspěvku zmínil o SiteMap provideru, určitě Vás bude zajímat i jeho implementace v podání Jeff Prosise. Ano vzal jsem si inspiraci a upravil několik věcí, které se mi na tomto provideru nelíbili.

Dále určitě stojí za pozornost dva články od Rob Howard Provider Model Design Pattern and Specification, Part 1 a Provider Design Pattern, Part 2, jež jsou poněkud staršího data, přesto stále aktuální, a já v nich měl inspiraci již pro projekty postavené na .NET 1.1.

Ale vrátím se od pouhého čtení k něčemu, co některým (snad skutečně jen výjimkám) udělá radost. Jsou to Sample Access Providers Starter Kit implementace pro Membership, Role Manager, Profile a Web Parts personalization s využitím Microsoft Access databáze. Dle mého názoru je toto pouze okrajové a nouzové řešení, neboť bych raději použil SQL Server 2005 Express Edition.

A když už jsem u toho kódu, který se dá použít, i když ne tak úplně souvisí s provider patterny v ASP.NET 2.0, nedá mi to abych je nezmínil. Jistě si někteří z Vás oblíbili Enterprise Library. Tato knihovna se již blíží do finálního release i pro .NET Framework 2.0 a usnadní nám práci díky těmto aplikačním blokům:

  • Caching Application Block
  • Cryptography Application Block
  • Logging & Instrumentation Application Block
  • Exception Handling Application Block
  • Security Application Block
  • Data Access Application Block
  • Configuration Application Block

Toť pro dnešek vše, další informace budou v průběhu zítřejšího dne ... vzhledem k pracovnímu vytížení, spíše večera.

Add a Comment