Výzva z webtrhu

Konec krásného slunečného počasí, které nás provázelo celé léto je správným časem začít se věnovat některým výzvám a předsevzetím, které jsem si dal ještě na jaře.

Právě jednu takovou výzvu jsem si si vzal z webtrhu, kdy se ještě v Březnu ptala Petra, zda by bylo možné vytvořit web na základě xml exportu. Po přečtení jejího požadavku jsem si dovolil skromně podotknout, že na vytvoření jednoduché aplikace bych potřeboval přibližně 5 hodin práce. Což se samozřejmě setkalo s patřičnou odezvou a tak vznikla tato výzva.

Petra od té doby nic nepoptávala a tak jsem si její zadání maličko upravil do potřeb pro sepsání jednoduchého návodu k tomu, jak takovou aplikaci s pomocí .net frameworku ve verzi 3.5 vytvořit. Vzniklo tak několik, na sebe navazujících dílů, které postupně dávají dohromady funkční systém pro vytvoření webu.

Přiznávám hned na začátku, že zadání jsem si zřejmě příliš zjednodušil a je tedy možné, že výsledná aplikace by byla složitější, jako demonstrace toho, že je však možné takovou aplikaci napsat a to velice jednoduše a efektivně, navíc s dodržením potřebného a deklarovaného času je to myslím vhodná ukázka.

Pojďme se tedy podívat na to, o čem budu hovořit:

  • definování zdroje dat jako export pro web
  • definice doménových objektů a jejich naplnění z xml
  • zprovoznění publikačního systému WordPress
  • napojení aplikace na rozhraní publikačního systému
  • vytvoření lokální databáze publikovaných článků
  • šablonový systém pro publikaci článků
  • kompletace jednotlivých modulů do funkčního celku

Články mám v současné chvíli již připraveny a jejich publikace je naplánována na úterý a čtvrtek, proto případně omluvte nedostatky, které se mohou objevit a i to, že v jednotlivých článcích nebudu reagovat na případné připomínky nebo dotazy. V případě potřeby se pokusím vložit nějaký vysvětlující článek.

2 Comments

  • Jarda Jirava said

    Pokud bych měl odpovědět maličko šalamounsky, tak řeknu, aby jsi si počkal do dalších dílů. Tam předvádím, jak se dají, byť na první pohled rozdílné systémy, propojit dohromady a využít jejich předností.
    Určitě se tedy nepleteš, ale přeci jen se to vzájemně nevylučuje a dokonce to společně velice dobře pracuje, ale jsem rád, že má někdo zájem a doufám, že tímto seriálem potěším.

Add a Comment