Zuno a captcha v dotazníku

Takové lehké pozastavení se nad možná nesmyslným použitím captcha kontroly v dotazníku.

Jsem mimo jiné klientem Zuno banky a tak jsem minulý týden dostal do schránky žádost o vyplnění dotazníku. Při kliknutí na poskytnutý odkaz jsem se dostal do krátkého dotazníku, avšak po vyplnění všech otázek jsem musel vyplnit také captcha - zamaskovaný text v obrázku - a až poté bylo (ne)možné dotazník odeslat. Tuto formu Turingova testu chápu a dokáži akceptovat a "rozlousknout" u služeb, které chci využívat. V tomto případě mi však použití této ochrany přijde nevhodné, ba přímo nesmyslné. Má to hned několik důvodů a pokusím se také najít řešení, které by dle mého názoru bylo vhodnější.

Pro jistotu jen poznamenám, že netuším, jaký záměr má Zuno s tímto dotazníkem a zda je takový dotazník dostupný i odjinud než z osobní schránky klientského účtu - předpokládám však, že je tento odkaz poskytován jen klientům.

Na použití captcha jsem si postěžoval také na Twitteru a dostal odpověď, že bych měl pochopit druhou stranu proč bylo nutné Turingův test inteligence nasadit. A přesto stále nechápu. Jestliže po mě někdo něco chce, v tomto případě vyplnit dotazník, tak by mi měl tuto činnost co nejvíce usnadnit, nikoliv mi komplikovat celou proceduru. Je přeci v zájmu příjemce informací, tyto informace získat a to v pokud možno co největším počtu, byť také v co nejlepší a nejvyšší kvalitě.

A tady se dostávám k tomu, jak by se takový proces dal zjednodušit a přitom nepřijít o zmiňovanou kvalitu. Vycházím z předpokladu, že informaci - odkaz - na dotazník dostali jen klienti do svých personalizovaných schránek. A proto se ptám, není už toto dostatečný důvod k tomu, aby nemusela být captcha nasazena? Pokud by přeci jen někdo měl pocit, že ten odkaz může být dále distribuován, tak by bylo možné se dále bránit, třeba tím, že daný odkaz bude mít jedinečný identifikátor. Tento identifikátor nemusí být nikterak svázán s konkrétním klientem, pokud by měl být dotazník "anonymní", avšak na straně příjemce informací bude jasně svázán s odpověďmi. Neočekávaná distribuce takového dotazu mi pak jen velice málo zhorší kvalitu odpovědi, protože mi někdo může jednu sadu odpovědí dokola přepisovat. Případné úpravy odkazu a změna identifikátoru pak nic neznamená, protože všechny vygenerované identifikátory mám při generování poznamenané a nové tak nepřijmu do hodnocení a případně mi mohou spadnout do kolonky "spam". Takové řešení mi může zajistit to, že i méně zdatní jedinci, kteří mají problém s obrázkovou captcha ochranou, nebo jiným znepříjemňujícím testem, mi dotazník vyplní a odešlou, což je předpokládám chtěné vyústění dotazníku od Zuno banky.

V současné chvíli už s tím odesílatel asi mnoho neudělá, ale může to být poučení pro příště, případně pro někoho dalšího, kdo bude chtít sbírat informace.

Add a Comment