Certifikace pro .net impulzy pro ano/ne

K napsání tohoto příspěvku jsem se již nějakou dobu odhodlával a stále nevěděl, jak jej začít a uchopit. Názory na certifikace se velice různí a každý si tvoří ten svůj a má vlastní pohled.

Můj pohled na certifikace

V následujících odstavcích se pokusím popsat pouze můj pohled na věc, maličko přiblížit - v rámci možností - systém certifikací pro .net vývojáře, a vyjádřit tak pouze můj názor, se kterým nemusíte souhlasit. Nejdříve uvedu případy, kdy jsem se s otázkou na certifikace setkal a potom přijde třeba ono rozuzlení.

První impulz - setkání .net builder

Právě proč certifikace pro vývojáře a zda mají nějaký význam se řešilo na úvodních setkáních s kolegy z fóra o .netu na builderu. Někdo na tyto zkoušky z dospělosti v .netu měl čas a byl ochoten je složit, jiní v nich neviděli přínos.

Impulz druhý - kontaktní formulář

Jelikož mám složeny zkoušky a jsem tak certifikován jako MCAD - Microsoft Certified Application Developer a zároveň MCPD - Microsoft Certified Profesional Developer, dostal jsem několik otázek skrz kontaktní formulář, zda bych mohl sdělit nějaké podrobnosti k těmto certifikacím.

Impulz třetí - hledá se programátor

Poslední impulz pak přišel tento týden, kdy jsem si přečetl podmínky pro nového programátora. Dovolím si ocitovat jednu větičku:

nepožadujeme nijaké MS certifikace, které ve většině případů stejně o kvalitě nijak nevypovídají

Impulz poslední - ověření svých znalostí

Asi netřeba zmiňovat, ale právě touha po tom ověřit si svoje znalosti vede spoustu lidí k tomu, že se snaží zkoušku pro získání certifikátu složit a doufají, že jim pomůže v jejich profesní kariéře.

Rozuzlení

Když jsem šel na svoji první zkoušku pro získání certifikátu MCP byl jsem nervozní, byť jsem věděl, že mám za sebou dva roky aktivního a intenzivního vývoje na .netu v asp.net, načtenou docela velkou kopu knížek na toto téma, byť ne zrovna ty, které byly doporučovány a nezúčastnil jsem se žádného školení. Pro otestování jsem zvolil školící a certifikační středisko Gopas a cena testu byla přibližně 3 000,- Kč. Moje obavy z nesplnění testu se rychle rozplývaly, neboť jsem zjistil, že to co denně používám je náplní testu, i když několik záludností se také našlo. Přeci jen, pro některé úkony si vytvoříte vlastní vrstvu a pomaličku zapomínáte, jak je to uvnitř řešeno.

Další zkoušky pro získání MCAD potom již probíhaly obdobně, dostatek času a časté používání byly zárukou úspěchu. Pokud bych se měl ještě zmínit o tom, jak probíhaly další zkoušky, asi největší oříšek čekal při testu na získání MCPD, který považuji za velice povedený a dalo by se říci i prokazující nejen znalosti, ale i odolnost vývojáře pracovat pod tlakem.

A reakce na další impulzy? Samozřejmě bude také. Začnu asi u přínosu takového certifikátu pro firmu s vývojářem. Záměrně říkám firmu, protože zde je to, dle mého, markantněji viditelné. Pokud se firma účastní výběrového řízení ve kterém rozhodují manažeři, přeci jen lépe vyznívá, pokud se firma může "pochlubit" tím, že na projektu budou pracovat certifikovaní pracovníci pro danou oblast. Dalo by se to přirovnat k tomu, když firma získá certifikát ISO - čili splnila podmínky. Proto celkem rozumím pochybovačům na potřebnost certifikátu u jednotlivce u kterého přeci jen zadavatel zakázky bude upřednostňovat zkušenosti a předchozí reference.

Čemu však nerozumím a co by mě jako vývojáře odradilo od spolupráce s firmou, pokud se k certifikátům staví obdobně jako ve výše uvedené citaci. Samozřejmě i vývojář, který nemá složenu žádnou certifikaci může být kvalitnějším vývojářem, než ten, kdo touto zkouškou prošel. Neřekl bych však, že složení testu o ničem nevypovídá.

Od vývojáře, který chce zkoušku složit a certifikát získat to znamená minimálně se danou oblast naučit a věnovat tomu čas. Ať už se učí samostatně, nebo čerpá jen ze svých praktických znalostí, vždy je to podloženo znalostmi, které musel někde získat. Někdo může namítnout, že existují společnosti, které se specializují pouze na dané testy a které vás na test připraví, i tak tomu ale musíte věnovat čas a peníze. Vždy to znamená, že musím dané problematice alespoň trošku porozumět.

Certifikát nezaručí návyky a zkušenosti, co však z toho mohu alespoň v současné chvíli vyvodit, že daný vývojář má zájem a chce se danému oboru věnovat, je ochoten podstoupit srovnání s ostatními. A právě už toto považuji za kvalitu daného vývojáře.

Co udělat pro zlepšení vnímání certifikací

Na konci tohoto nadpisu by klidně mohl být i otazník. Opět se na to podívám svýma očima a tím, co jsem si prošel. Jak jsem se již zmínil, líbil se mi test, který jsem absolvoval pro získání certifikátu MCPD. Nejen že trval jednou tak dlouho co předchozí testy, ale obsahoval i více otázek s komplexnějším pohledem. Dle mého vyžadoval více praktických znalostí a zároveň s tím dostával zkoušeného na časového presu a nutnosti se správně rozhodnout. Což si přiznejme, se při vývoji software na zakázku děje poměrně často.

Co bych osobně přivítal a zřejmě by zvýšilo kvalitu certifikovaných vývojářů je skladba odpovědí a větší zapojení zkoušeného do vytvoření odpovědi. Je jasné, že není možné, aby se přímo zapisoval třeba kód programu, ale jistě by bylo realizovatelné mít seznam příkazů a poskládat z nich nejen funkční, ale i optimální kód.

Pokud bych to měl uvést na příkladu:

Mějme následujícím způsobem definovánu sadu příkazů, které můžeme použít ve winform aplikaci. Proměnná cmb definuje ComboBox, který máme naplnit daty. Poskládejte příkazy za sebe tak, aby bylo naplnění comboboxu optimální. Metoda datovyZdroj vrací kolekci objektů v vlastnostmi PropertyName a PropertyValue.

 
   1:  }
   2:  } finally {
   3:  cmb.BeginInvoke();
   4:  cmb.BeginUpdate();
   5:  cmb.DataSource = datovyZdroj();
   6:  cmb.DataBind();
   7:  cmb.DisplayMember = "PropertyName";
   8:  cmb.EndInvoke();
   9:  cmb.EndUpdate();
  10:  cmb.ValueMember = "PropertyValue";
  11:  try {
 

Myslím, že obdobných otázek by mělo být v testech více, zkoušený vývojář by tak byl nucen prokázat své znalosti prověřené praktickým používáním.

Co si o certifikacích myslíte vy a co by pomohlo k jejich lepšímu vnímání?

3 Comments

  • Jakub said

    Znám spoustu lidí, kteří mohou a nechtějí dělat certifikáty, protože "nemají čas" nebo to o "ničem nevypovídá". Možná by byli překvapeni kolik času je potřeba věnovat přípravě na test. Účastníci testu každopádně prokážou znalost angličtiny a ochotu se dále vzdělávat. Názory těch, co to nezkusili a tvrdí, že je to k ničemu, nemají žádnou váhu. Obsah testů je jiná kapitola. Podle mě je důležitá vůle, příprava a praxe.

  • ramdee said

    Niekto aj chce ale zamestnavatel sa k nicomu nema, napriklad ako tomu je v mojom pripade.

  • Laďa said

    Taky se chystám na certifikační zkoušky. Má příprava zatím spočívá ve studování doporučené literatury, a zkoušení si vzorových testů. V průměru je dávám na 70-80%. Tak uvidíme ;-)
    Jenom doplním, že se chystám na testy 70-536 a 70-528...

Add a Comment