Chyby, testování a daně

Původně jsem si říkal, že takový příspěvek snad není ani nutné psát. Každý přece ví, že do konce března mají být zaplaceny daně - samozřejmě zde platí výjimky. A tak se rozpoutal nelítostný souboj portálů zaměřených na ekonomiku a finance o to, kdo nabídne lépe propracované prostředí k výpočtu daní.

Jelikož je i mojí povinností podávat daňové přiznání, využil jsem tohoto konkurečního boje a stáhl si nabízené formuláře pro výpočet daně. Nechci tím naznačit, že bych nevěřil všemožným online kalkulačkám, které se objevily. Avšak mít možnost si rovnou vytisknout potřebné formuláře a donést je ke správci příslušné daně bylo pro mě lákavější.

Využil jsem souboru, ve kterém bylo nejen daňové přiznání, ale zároveň také formuláře pro správu sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění.

A právě v tuto chvíli se dostávám k tomu, proč je tento příspěvek zaměřen na chyby a testování - a hlavně daně. Ač jsou jistě všechny připravované soubory zpracovávány schopnými účetními firmamy, jedno jim schází. To, co pokládá každý vývojář v současné době za nutnost a to je testování a odhalování chyb. Teď se nemusíte čehokoli obávat, pokud nepatříte do stejné minoritní skupiny jako já, určitě jste daňové přiznání podali správně.

Právě však na testování krajních mezí, nebo chcete-li krajních hodnot "dojel" můj výpočet daně. Což není, jak sami jistě uznáte, vůbec potěšující zjištění - obzvláště, když mi vyšlo, že bych měl zaplatit více, než skutečně musím. Přestože jsou v zákoně tyto krajní meze již několik let, tyto kalkulačky s nimi nepracují. Přitom jak jsem následně zjistil, jejich implementace není nemožná a ani složitá - pro jistotu jsem si to ověřil u mého správce daně, který provedl kontrolu.

Je tedy na pováženou, zda tyto kalkulačky někdo testuje, nebo zda portály důvěřují svým dodavatelům. Jak se zdá, ne vždy se to může vyplatit a ztráta důvěry v tomto ohledu není příjemná. Ba co více, tyto kalkulačky pocházejí od účetních firem, kde se do nich jistě vyplňuje několik daňových přiznání, kolik tak může být postižených jedinců a je možné takovým firmám potom důvěřovat?

Testováním by tak měl projít každý software, byť se na první pohled zdá, že se jedná jen o několik málo vzorečků, na kterých není co zkazit.

Add a Comment