Když se nevlezete do škatulky

přijde vám to v první chvíli docela líto. Vzápětí si však uvědomíte, že je to něco, co vás odlišuje od ostatních, že jste něčím výjimeční a že takovým vlastně chcete být. A něco takového jsem si mohl uvědomit i já na začátku tohoto měsíce.

Při té příležitosti si vzpomínám na dobu před více jak půl rokem, kdy jsem v Microsoftu seděl u kulatého stolu, kam jsem byl přizván, ještě s dalšími diskutujícími a celým tím blokem se vynula otázka: "Jak přilákat více vývojářů k .net frameworku?" Já se v té době, a i poté, již šestým rokem snažil přispět svojí troškou tím, že jsem odpovídal a pomáhal na serveru builder.cz ve fóru o .netu. Převážně začátečníkům, kteří se rozhodují zda u .netu zůstanou, ale i těm pokročilejším. A že těch otázek i odpovědí není málo, vždyť si jistě samy vzpomenete nejen na své začátky, kolik jste měli otázek - i já ještě zjišťuji, že jich je přede mnou spousta nezodpovězených.

Jednou z nich je, po začátku měsíce, i další. "Mám se raději zaškatulkovat a nepomoci tak, v konkrétním případě, asi 60% dotazujících se?" Vždyť .net framework je komplexní a pokrývající široké spektrum možností vývoje software a to od asp.net webových aplikací, přes winform desktopové aplikace, webové služby a ... takhle bych ještě chvilku mohl pokračovat. Každý začátečník má pak svůj cíl a cestu, kterou se chce vydat. Moje rozhodnutí je tedy celkem jasné, raději budu mít dobrý pocit z toho, že pomohu a ostatním ukážu .net framework z pohledu, který znám, i to že se dá .netem dobře bavit a vytvářet různorodé aplikace a vlastně nejen to, byť zřejmě přijdu o nějaké ty výhody.

Teď se určitě všichni ptáte - nejspíše skutečně všichni, až na jednoho, proč tohle vlastně píšu? Je to tak trošku proto, abych vyjádřil odeznělé pocity ze zklamání, a třeba za půl roku, za rok se dočtete a dozvíte víc. Ale spíše ne, protože se jen nerad škatulkuju.

Všem pak přeji krásné prázdniny a dovolené a zůstaňte výjimeční. :-)

Add a Comment