MCP, MCAD, MCPD

Pro někoho to mohou být jen písmenka poskládaná za sebe bez většího významu. Osobně to však vnímám jako ověření teoretických znalostí získaných praxí.

Právě dnes jsem udělal poslední krůček k získání MCPD certifikace. Přesný název je Microsoft Certified Professional Developer: Windows Developer. A musím říct, že to byla konečně zkouška, jejíž náročnost mě oproti předchozím testům příjemně překvapila. Možná moje vnímání bylo ovlivněno také tím, že to byla moje první zkouška, na kterou jsem šel skutečně pouze s praktickou přípravou a neměl nastudovánu doporučenou literaturu. Samotný formát testu se také změnil, přibilo více praktických i teoretických otázek a zároveň ubylo času na jejich zodpovězení. Což jenom vítám, protože tím by mohlo dojít ke zvýšení úrovně a celkového vnímání certifikace, jako skutečného prověření znalostí vývojářů.

A co dál?

Tak to se v tuto chvíli také, sám sebe, ptám. A odpověď? Může to být MCSD, MVP - ten vlastně ne, to je přeci jen trošku jiné ocenění, nebo pokračovat dále v nastoupené linii a pokusit se o získání certifikátu jako Microsoft Certified Architect. Ale to ukáže až čas a já navíc nechci být považován za toho, kdo se dere jen za získáváním certifikátu, raději mám znalosti podložené praxí a složení zkoušky je pouze pro vnitřní pocit. Pravda, je velice hřejivý a potěší.

Tak ať se také Vám něco podobného v příštím roce povede.

1 Comment

  • tomas said

    Ja jsem MCSD
    a myslim ze program Certified architect je o tom jak vycucnout z lidi a firem co nejvic penez. Chtit 25000 dolaru za certifikat me prijde uplne uhozeny stejne jako pozadovat abych prosel nejakym kursem.

Add a Comment