Odhalujeme .net - Deserializace

O deserializaci je toho možné napsat velice mnoho. Jsou však situace, kdy si člověk říká, že má vše pod kontrolou a ono ejhle, poměrně triviální věc a najednou je vývojář v rozpacích. Něco takového se mi přihodilo poměrně nedávno, kdy jsem řešil poměrně zajímavý projekt na zpracování a převod datových struktur. Zjednodušeně řečeno, takové menší SSIS.

Deserializace ze stringu

V uvedeném řešení existovalo několik malých tříd, které sloužily jako konfigurace pro jednotlivé tasky a jež měl možnost uživatel přes vizuální prostředí editovat. Hodnoty z těchto tříd potom byly serializovány a uloženy do databáze k danému tasku. To je pro tento případ nepodstatné. Co je však podstatnější, že bylo nutné zpětně tyto třídy obnovit z takto uložených řetězců a předat do aplikace. Ano, to co jsem zde popsal bylo uschováno a bylo použito vzoru Memento. Ale i ten musí být nějakým způsobem implementován.

Toto je útržek kódu pro deserializaci

XmlSerializer xs = new XmlSerializer(creationType);StringReader reader = new StringReader(setting);object result = xs.Deserialize(reader);

který byl použit v prvotní fázy a jenž byl funkční. Jistě namítnete, že nevidíte nic neobvyklého a že tímto způsobem také provádíte deserializaci.

Nakonec je z toho hádanka pro Vás

Teď by možná mohla následovat otázka, co je na této části kódu špatně a v jaké situaci se nedočkáme očekávaného výsledku? Pominu to, že může dojít ke změně interface serializovaného objektu, což se nestalo. Úspěšně však zapracovalo interní testování.

Znáte tedy odpověď? Buďte prvním kdo se o ní podělí.

Add a Comment