PagerControl - fotbalově konferenční

Asi se divíte proč je nadpis takový, jaký jsem zvolil. Je to tak, ten podnět přišel opět z konference VS-NET. Jenže teď měl trošku jinou příchuť, příspěvek jsem četl, ale nepřišlo mi, že bych musel reagovat. Souběh událostí ovšem tomu chtěl a tak jsem se dostal do příjemné restaurace na fotbal - jak jinak než fandit našim proti Norům. Nešel jsem sám, ale s několika kolegy z práce. A tak se stalo, že jsem se potkal s Richardem, bývalým to kolegou mého současného spolupracovníka.

Tak nějak v rámci oslav jsme se v rámci hovoru dostali až k programování a jeho problému. Přestože jsem tvrdil, že to co požaduje jde udělat jednoduše a bez velké námahy, příliš mi nevěřil. A tak jsem se rozhodl, že jej přesvědčím. Jen doufám, že jsem jeho záměr pochopil správně - přeci jen nálada po vítězství nebyla pro analýzu problému vhodná. Raději přejdu k popisu samotného prvku ....

Uživatelský prvek PagerControl

Účelem tohoto prvku je vykreslit na stránku dle zadaných vlastností řadu LinkButtonů, které představují počet datových stránek a na základě kliknutí na některý z nich, předají zpracovávající stránce o tomto informaci. Veškeré důležité informace jsou uchovány ve ViewState tohoto prvku.

Rozhraní tohoto prvku tedy tvoří:

    Vlastnosti:
  • TotalPages: počet datových stránek, které se mají zobrazit
  • CurrentPage: aktuální datová stránka
  • PagingType: možnost výběru stánkování, na výběr je mezi seznamem všech datových stránek, nebo možnost procházet vpřed a vzad
    Událost:
  • PageSelected: vyvolaná v okamžiku, kdy dojde ke změně datové stránky kliknutím na LinkButton

Jak je vidět z popisu rozhraní, jedná se o poměrně jednoduchý prvek, který je možné dále rozšířit o případné další vlastnosti. Co mě napadá je přidání vlastností pro hezčí zobrazení prvku na stránce. To ovšem považuji za poměrně jednoduchý krok a důležitější bylo ukázat, jak zajistit funkcionalitu takového prvku.

Snad Ti tedy, Richarde, přinese prvek PagerControl vyřešení problému a udělá radost stejně velkou, jakou udělali čeští fotbalisté radost fotbalovému národu [no dobrá, tak velká asi nebude, ale přeci jen ...].

Add a Comment