Server controls pro WebMatrix

Dnes jsem si přečetl článek pod tímto odkazem. Jelikož se mi zdá, že by to mohlo pomoci převážně začátečníkům, kteří začínají s tvorbou webových aplikací, upozorňuji na něj.

V článku se dovíte, že do nového WebMatrixu byly přidány tři komponenty. Dvě z nich jsou nevizuální a slouží jako datové zdroje pro ovládací prvky, které požadují data. Třetí z nich je vizuální a je to rozšířený DataGrid.

SqlDataSourceControl a AccessDataSourceControl slouží pro přístup k databázím (tak jak je naznačeno v jejich názvu SQL Server a Access). Pro DataSourceControly je pak nutné, po jejich přetažení na plochu designeru nastavit jejich ConnectionString a SelectCommand. Poté už stačí jenom přiřadit vloženému DataGridu (či jinému prvku) do vlastnosti DataSource tento DataSourceControl a provést DataBind(). Jak snadné, a přehledová tabulka nebo výstup do ListBoxu je na třech řádcích hotov.

MxDataGrid slouží pro zobrazování tabulkových dat. Je shodný s klasickým DataGridem, pouze je rozšířen o vestavěné stránkování a třídění dat. To znamená, že programátor, se o tyto záležitosti nemusí starat a veškeré práce přenechá na MxDataGridu. Samozřejmě jako zdroj dat může sloužit právě zmíněný SqlDataSourceControl.

Jak už jsem na začátku naznačil, uvedené kontroly jsou podle mě spíše pro začátečníky, případně pro zhotovení rychlé prezentace. Proto je nezavrhuji a je dobré o nich minimálně vědět.

PS: Pokud chcete tyto kontroly používat i z prostředí VS.NET potom je v článku naznačen i postup jak tohoto cíle dosáhnout.

Add a Comment