Testování aplikací - panelová diskuze – materiály

Minulý týden ve čtvrtek proběhla panelová diskuze na téma testování aplikací. K této diskuzi jsem si přizval známé české vývojáře nejen se světa .NET, ale také Ruby, Python, Javy, Flexu a PHP.

Před celkem asi 80 lidmi v sále tak po mém krátkém představení tématu předstoupil Karel Minařík, který začal sérii krátkých přednášek o způsobech testování a různých možnostech, jak na testy aplikací psané vývojářem pohlížet. Po tomto skvělém výkopu se představil Michael Juřek zastupující .NET komunitu a Microsoft, představil nástroje z prostředí Visual Studia, které je možné pro testy využít, a nastínil také blízkou budoucnost.

Poté již následovala přednáška Borka Bernarda, který se na testování aplikací podíval ze strany Flexu a taktéž nastínil, jak snadné nebo složité může být testovat komponenty a/nebo interakci vizuálního prostředí.

Pohled nejen ze světa Javy, ale hlavně z prostředí enterprise aplikací a možností testování v těchto komplexních aplikacích představil Roman “Dagi” Pichlík. Pohovořil na téma virtualizace služeb pro integrační testování.

Poslední slovo přednáškové části si vzal na starost Honza Král a jeho shrnutí nemělo chybu, alespoń z mého pohledu. Myslím, že spoustě přítomných vyjasnil pojmy, se kterými se vývojář, který se rozhodne pro testování svých aplikací, setká.

Tím vše neskončilo, spíše teprve začalo. Všichni pozvaní hosté se ujali zodpovídání otázek. Určitě nedokážu interpretovat veškeré otázky a odpovědi, ale to snad ani nemusím, nebot téměř vše zachytil přítomný mikrofon a vy si tak můžete průběh diskuze poslechnout.

A jelikož se někteří jistě ptáte i po materiálech, které byly prezentovány, zde jsou:

  • Karel Minařík – html (531kB) (otevírejte nejlépe ve Firefoxu)
  • Roman “Dagi” Pichlík – pptx (413kB)
  • zvukový záznam přednášek (bude doplněn co nejdříve)
  • zvukový záznam diskuze (bude doplněn co nejdříve)

Doufám, že se tato panelová diskuze líbila, a budu se těšit na setkání u některé další přednášky.

Update 21.10. 22:14

Zapoměl jsem zmínit shrnutí, které sepsal Dagi na svém blogu, takže tady to je: testování aplikací – panelová diskuze.

Zároveň mám výjádření od Borka Bernarda, který slajdy ke své části přednášky chce uveřejnit u sebe i s potřebným popisem.

7 Comments

  • Pavel Růžička said

    Toto pro mě byla v poslední době snad nejzajímavější akce, vůbec jsem neměl představu co očekávat - a najednou palba argumentů a zkušeností lidí, kteří to dovedli podat i praktických příkladech, vlastních zkušenostech.
    Určitě bych proto uvítal i Borkův materiál s tím trojúhelníkem ukazujícím testovatelnost a přínos testů. Jsem rád, že jsem tuto akci nevynechal, díky :)

  • Borek said

    Pavel Růžička: Svoji minipřednášku shrnu v článku, který by se na mém blogu měl objevit během 14 dnů. Pokud máte o slajdy zájem, napište mi prosím soukromě, rád vám je pošlu (při veřejném vystavení slajdů bez komentářů by mohlo dojít k jejich špatné interpretaci, čemuž bych se rád vyhnul).

    Díky,
    Borek

  • Marek Rosa said

    Diky za organizaci! Hrozne jsem uvital rozmanitost v technologickem pozadi prednasejicich i tema samotne. Jen tak dal, tesim se na priste.

Add a Comment