Vzdělávání druhých

V poslední době jsem přečetl spousty materiálu týkajícího se vývoje software. Bylo to dáno především tím, jak se nové technologie od MS objevovaly na scéně. Ať už se jednalo o SP1 pro .net framework 3.5 a Entity framework a s tím navázaných technologií, nebo jen nedávno uveřejněný Silverlight 2.0. A samozřejmě nemohu nevzpomenout ani ASP.NET MVC, který je stále ještě v Beta verzi.

Všechny tyto novinky mají jedno společné, jednoduchý nástřel jak s nimi pracovat na MSDN a poté několik článků na blozích. Pominu zde články, které pouze informují o tom, že byla ta či ona technologie uvedena oficiálně na veřejnost.

K čemu se však chci dostat? Tyto články by podle mě mohli mít dvě úrovně, ta první je seznamovací a úvodní, bez které asi není možné danou technologii používat. Do této kategorie bych mohl uvést ScottGu blog, který velice poutavou formou uvede do novinek té které technologie. Asi bych mohl takto pokračovat u dalších, namátkou tak you've been haacked, nebo Scott Hanselman's Computer Zen.

Onou druhou úrovní si pak nejsem tak úplně jist. Měla by být zaměřena na začátečníky a pokračovat ve stejném duchu, v jakém se nese ono úvodní seznámení, nebo by měla jít o něco výše a prezentovat danou technologii v kontextu reálného použití? V takovém případě už se nedá tak jednoduše dostat jen na samotný článek, ale spíše na kratší seriál, který zpřístupní celkový pohled a zasazení jednotlivých postupů využívající danou technologii.

Článků a seriálů v obdobném duchu, který je na vysoké profesionální úrovni není mnoho a hledají se velice těžko. Proto mě vždy potěší nově vydaný článek od Josh Smith on WPF, nebo Sasha Barber, případně Karl On WPF - .Net většinou též uveřejněný na codeproject.com. Jsou to většinou články, které člověka posunou o velký krok kupředu, možná však jen v případě, že o dané technologii něco ví.

Pak však existuje množství seriálů, které jdou stále ve šlépějích začátečníků a vlastně svým obsahem nikterak nevzdělávají. Jedná se jen o pouhý přenos myšlenky jak něco udělat a dojít k cíly bez zasazení do kontextu nebo reálnějšího použití. Nechci autory těchto článků kritizovat, protože i takový článek nebo seriál má své čtenáře, ale i pro samotného autora by jistě bylo povzbudivější, pokud by své čtenáře dokázal inspirovat a vzdělat.

Konečně se tak dostávám k samotnému závěru, kterým chci nejen tento článek, ale i rok 2008 uzavřít. Pokud vše půjde tak, jak si představuji, rád bych nejen ve svých článcích, ale nově i mikrotrénincích seznámil čtenáře a posluchače s technologiemi z té profesionálnější úrovně. A to pokud možno tak, aby i začátečník mohl danou technologii vstřebat. Vím, že je to velký závazek, ale právě zmínění pánové z předchozích odstavců mě dokáží inspirovat.

Na úplný závěr vám chci poděkovat za přízeň, kterou jste mi věnovali a do nového roku přeji vše nej…. Ať se daří a dokážete růst a rozvíjet se. Nesmím však zapomenout ani na obligátní, hodně zdraví a štěstí.

2 Comments

  • Jakub said

    Ahoj Jardo, rád bych tvůj výčet i mých oblíbených zdrojů doplnil o Ricka Strahla, jehož blog najdete na adrese http://www.west-wind.com/Weblog/. Jeho články jsou skvěle napsané a plné důležitých informací a příkladů, týkajících se aktuálních technologií jako jsou jQuery, WCF nebo LINQ, ale i originálních témat jako např. měření spotřeby elektřiny domácích spotřebičů. Další výborný blog od Matta Bersetha najdete na adrese http://mattberseth.com/. Matt ve svých velmi názorných příspěvcích vytváří fungující a hlavně originální a v praxi použitelné ukázky kódu. Jeho blog je krásným příkladem toho, jak lze pomocí technologií jako MS Ajax, jQuery nebo MS Dynamic Data jednoduše dosáhnout pozoruhodných výsledků. Na internetu je plno blogů, které přebírají obsah nebo nějak komentují již existující články, ale těch původních je málo, a proto bych rád touto cestou upozornil na ty kvalitní a originální zdroje informací nejen o MS technologiích.
    Malý námět pro tvé mikrotréninky, možná by nebylo od věci záznamy z meetingů uveřejňovat pomocí podcastů.
    Jinak vše nejlepší do roku 2009!

  • Andrej said

    Ahoj,

    Ohledne ASPNET MVC, Stephen Walter napsal dost o tom na http://stephenwalther.com/ (a tam spousta veci v "archives").

    A taky urcite souhlasim s Jakubem - blog Ricka Strahla je supr :)

Add a Comment