WPF Photo organizer I

WPF aplikace jistě začnou v dohledné době okupovat naše PC miláčky. Několik takových aplikací se již pomalu začíná objevovat, jedná se jak o čtečky novinových článků, tak i ostatní neméně zajímavé aplikace. Ostatně, ty zajímavé můžete nalézt v přehledu na channel 9.

Co však u takové aplikace, uvedené ve zmíněném přehledu chybí, je popis jak ji vytvořit. Ano, takový jednoduchý, srozumitelný návod, pro nás vývojáře, kteří se chceme zabývat vývojem aplikací pro WPF, tedy tvorbou UI v jazyce XAML. Někdo jistě může namítnout, že příkladů na netu existuje dostatek, ale přiznám se, že popsaný vývoj jedné aplikace jsem nikde nenašel, vždy se jednalo jenom o samostatné části, vytvoření nebo nastylování Buttonu, případně seriál o WPF jako takovém, třeba jako ten na vývojáři. Jelikož je WPF zajímvavá technologie, pustil jsem se do tvorby jednoduchého organizátoru fotografií. Jelikož jsem si říkal, že pro vývojáře není důležitý jen výsledný efekt, ale i postup, jak se k cíly dostat, rozhodl jsem se s Vámi podělit a v několika příspěvcích tak představit tvorbu takové aplikace.

Cíl mého snažení

Samozřejmě, že je možné stáhnout si nejrůznější organizátory fotografií, tak proč jsem se rozhodl zrovna pro aplikaci takového typu? Jedním z kriterií bylo, že pro takovou aplikaci není třeba příliš programování ve vrstvě aplikační a také databázové logiky. Zato je možné představit nejrůznější možnosti, které nabízí WPF, takže většina kódu může být deklarována za pomoci XAML. Na druhou stranu jsem nechtěl, aby byla aplikace přeplácána různými efekty, jako je reflexe apod. to u mě určitě nenajdete.

Jako jedno z vylepšení, které se příliš u podobných aplikací nevidí a které si myslím využiji, je možnost označit fotografii k tisku a uvedení počtu kopií. Jistě to znáte, chcete si některé své digitální fotografie nechat vytisknout a tápete, jak si je označit a poznamenat k nim, v kolika kopiích je chcete mít (obzvláště důležité v současné chvíli, kdy nechávám tisknout fotky Davídka ;-) ).

Co všechno aplikace umí

Pojďme se tedy podívat na to, jakou funkčností jsem tento organizátor fotografií vybavil.

Import fotografií
  • k importu fotografií do aplikace dojde pomocí výběru adresáře na disku
  • zároveň s tím, se daný import pojmenuje a tak vznikne sada obrázků
Informace k fotografii

v průběhu importu se z fotografie zjišťují některé základní informace a EXIF informace jako:

název, datum pořízení, iso, clona, čas, model fotoaparátu ...

Fotografii je možné označit popiskem a také ji přiřadit tagy.

Základní pohledy
  • pohled na fotografie podle složky importu - vzniklé sady
  • pohled na fotografie podle jejich doby pořízení - zajištěno pomocí stromového menu
  • pohled na fotografie podle definovaných tagů - tagy je možné přiřazovat obrázkům během importu, tak i v průběhu prohlížení
  • pohled na jednotlivou fotografii dle výběru
  • tzv. paper tray pohled, kdy se zobrazují pouze fotografie k tisku

Aplikace během importu vytváří malé náhledy na obrázky a tyto ukládá do aplikačního adresáře. Zároveň jsou veškeré zjištěné informace k fotografii ukládány do databáze. Pro tyto účely jsem zvolil databázi SQL Server Compact edition, která by měla svým výkonem dostačovat pro všechny případy a zároveň je velice jednoduchá na instalaci.

Je důležité se zmínit o tom, že se zdrojovou fotografií se nemanipuluje. Fotografie vložené do paper tray je možné vyexportovat pro úpravy, tak aby nebyla dotčena původní fotografie.

Doufám, že jsem Vás naladil a nalákal na pokračování, které již nebude jen o teorii. Zároveň, pokud máte nějakou připomínku nebo dotaz, budu rád za komentář. Díky

1 Comment

  • Martin Rašovský said



    <p>Jsem naladěn a nalákán velmi :-) a už se těším na pokračování.</p>

Add a Comment